BLOG O WINACH

Kurs sommelierski – lekcja nr 3

blog o winach
Comments (7)
  1. Magda pisze:

    Wracając do mojego komentarza, bo być może nie jest to do końca jasne- siarczany posiadają jon siarczanowy SO4 a siarczyny jon siarczynowy so3
    pozdrawiam Magda

  2. Angelikaaa pisze:

    Hej, śledzę bloga od niedawna i bardzo podoba mi się seria z kursami. Oby tak dalej!

  3. Krzysztof 71 pisze:

    Fajnie byłoby dowiedzieć się czegoś więcej o siarczynach – czym dokładnie są, dlaczego szkodzą, jakie dawki dodawane są do win, które można znaleźć w polskich sklepach. Taki przewodnik po siarczynach, bez owijania w bawełnę, bo że szkodzą jest ogólnie wiadome.

    1. Witaj, postaram się zgłębić wszelkie informacje w temacie i wezmę je pod uwagę przy kolejnych wpisach, pozdrawiam, Agnieszka

  4. PAULINA pisze:

    Znów powraca temat siarczanów. Rzeczywiście to nie one są winne bólom głowy następnego dnia, jak twierdzi wielu „znawców”. Dobrze, że o tym napisałaś. Sama byłam na degustacji, na której wciskano uczestnikom, że jeśli na drugi dzień boli ich głowa/mają kaca to winne są siarczany. Bzdura. Poza tym związek siarki to naturalna substancja, która znajduje się w winie, że tak się wyrażę – samoistnie.

    1. Paulino, witam Cię serdecznie ! Ja również wielokrotnie słyszałam, że siarczyny wywołują ból głowy dopiero na drugi dzień i nie wykluczyłabym tej opcji choć z własnego doświadczenia (jestem dość wrażliwa na solforozę) wiem, że jeśli producent przedobrzył ból głowy pojawi się już po krótkim czasie. Serdeczne pozdrowienia, Agnieszka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *