Jedzenie w Azerbejdżanie – czego warto spróbować i gdzie
Wybierasz się do Azerbejdżanu? Przygotuj się na wiele kulinarnych ciekawostek i nowych smaków. Najbardziej zadowoleni będą Ci z Was, którzy lubią mięso, ale na azerbejdżańskich stołach nie zabraknie potraw dla wegetarian. Przygotowałam dla Ciebie zestaw tradycyjnych i najpopularniejszych dań serwowanych w tutejszych restauracjach oraz adresy, które warto zapisać!
Azerbejdżańska kuchnia może przypominać potrawy gruzińskie lub tureckie, ale są to oryginalne i wyjątkowe smaki! To nad czym osobiście ubolewam to brak dorodnych, soczystych warzyw i owoców.
ŚNIADANIE
To właśnie śniadania najbardziej smakują mi w Azerbejdżanie! W hotelach zazwyczaj podaje się jaka, sery, oliwki, pyszny chleb i aromatyczną herbatę! Warto wiedzieć, że poza Baku nawet w 3-gwiazdkowych hotelach śniadania mogą wyglądać trochę inaczej niż to sobie wyobrażacie. Podczas naszej wizyty w Qubie w sali śniadaniowej zastaliśmy witrynę rodem ze sklepu mleczarskiego, z której kelnerka podawała nam różnej maści papki. Jako, że nikt nie mówił tam po angielsku do dziś nie wiemy co jedliśmy i nie za bardzo nawet chcemy wiedzieć 🙂 W takich miejscach nie ma też expresów do kawy, bo najczęściej pije się w Azerbejdżanie kawę rozpuszczalną. Pamiętajcie, że pomiędzy stolicą, a resztą kraju w kwestii rozwoju gastronomii i hotelarstwa widnieje ogromna przepaść.
SAŁATKI
Sałatki są obficie posypywane kolendrą oraz suszonymi lub świeżymi ziołami.
PRZYSTAWKI
SERY – głownie owcze o bardzo wyrazistym smaku, ale również krowie i kozie.
DANIA GŁÓWNE
- DOLMA – (na zdjęciu powyżej) to potrawa przypominająca nasze gołąbki, zawijane w marynowane liście winogron. Farsz do tradycyjnej wersji przygotowuje się z mielonej jagnięciny i ryżu, ale w restauracjach można zamówić dolmy z nadzieniem z mięsa wieprzowego, a w niektórych miejscach podawana jest wegetariańska wersja tej potrawy, z grzybami.
- DOWGA – w lecie podawana jako chłodnik, w zimie jako ciepła zupa jest ciekawym połączeniem smaków grochu z drobno posiekanymi zielonymi warzywami.
- KUTAB (QUTABS) – Przepyszne placki wypełniane różnym nadzieniem: serem, musem z dynii lub z warzyw, masłem z dodatkiem ziół –
- KEBAB Z JAGNIĘCINY
- PŁOW-SZACH
DESER
Baklavy, chałwy, ciastka i ciasteczka nadziewane masą orzechową lub bakaliami to specjalność azerbejdżańskich cukierników. Moje ulubione to mutaki, krótkie rurki z ciasta śmietankowego wypełnione słodką masą orzechową i posypane cukrem pudrem. Spróbujcie także ciasteczek badambur Palce lizać!
Jeśli chcesz kupić coś na prezent lub spróbować słodkości z najwyższej półki wybierz się do którejś z cukierni VIVA, w Baku.
Sprawdzone restauracje z tradycyjną kuchnią:
Niech Was ceny nie zmylą! Nawet jeśli danie kosztuje 2 lub 3 pln, wcale nie jest powiedziane, że podadzą Wam na talerzu okruszki. Wręcz przeciwnie. Niektóre dania są bardzo pokaźnych rozmiarów.
NAKHISH
Adres: 107B Mammad Araz, tel. +994 125636066
DOLMA
Dolma to restauracja, która znajduje się na szczycie w TripAdvisor i rzeczywiście jest to jedno z najciekawszych miejsc z tradycyjną kuchnią, w Baku. Wspaniałe wnętrza, wiele sal urządzonych w tradycyjnym stylu, z wykorzystaniem wielu ciekawych rekwizytów i dekoracji.
W Azerbejdżanie każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli nie posmakuje Ci lokalna kuchnia, znajdziesz niezliczoną ilość restauracji z potrawami i kucharzami z całego świata.
Smacznego i Udanej podróży!
Dziś wieczorem wybieramy się na pożegnalną kolację do kolejnej ciekawej restauracji w Baku ( relację możecie śledzić jak zawsze na instagramie). Pożegnalnej, bo jutro rano lecę do Wenecji, a stamtąd chciałabym w poniedziałek ruszyć do Francji zobaczyć pola lawendy. Cała moja podróż stoi jednak pod wielkim znakiem zapytania, bo niestety na połowę lipca przypada okres zbiorów, tego fioletowego kwiecia. Trzymajcie za mnie kciuki, by traktory wstrzymały się do 17 lipca! :), a już
Agnieszka
Nie spodziewałam się, że Azerbejdżan może mieć tak ciekawa dania. Z ciekawości spróbowałabym ich wersji gołąbków.