Witam Was serdecznie!
Uwielbiam spędzać czas na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół, wspólnie gotować, jeść, śmiać się i popijać prosecco. Dlatego tak bardzo lubię grillować. Przy współpracy z marką Campingaz przygotowałam dla Was 5 prostych i pysznych wegetariańskich inspiracji na przepisy z grilla. Zapraszam Was na włoską, grillową ucztę do mojego ogrodu!
1. MINI PARMIGIANA
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZZARELLĄ
Składniki:
przepis dla 2 osób
- 1 bakłażan
- 1 mozzarella
- 2 kromki chleba
- kilka listków bazylii
- polpa di pomodoro 6-7 łyżek (miąższ pomidorowy sprzedawany w puszkach, lub zmiksowane pomodori pelati)
- łyżka oliwy extravergine
- pół pomidora pociętego w kostkę
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Godzinę wcześniej przygotuj bakłażana. Pokrój go wzdłuż na plastry grubości około 1 cm. Rozłóż na talerzu, posól każdy plasterek i pozostaw na godzinę. W tym czasie bakłażan powinien wypuścić wodę, dzięki czemu pozbędziemy się gorzkiego posmaku warzywa. Po upłynięciu tego czasu osusz każdy plaster papierowym ręcznikiem, rozgrzej grill do temperatury ok.170 stopni i grilluj aż bakłażan stanie się miękki.
Pokrój mozzarellę w plastry.
Upieczony plaster bakłażana posmaruj sosem pomidorowym (gotowym miąższem z puszki lub zmiksowanymi wcześniej pomidorami pelati), ułóż na nim plaster mozzarelli, posyp parmezanem, zawiń w rulonik i ułóż ponownie na grillu. Smaż przez kilkanaście sekund, aby mozzarella się roztopiła i połączyła z pozostałymi składnikami.
Gotową mini parmigianę ułóż na talerzu, posyp parmezanem, udekoruj kawałkami pokrojonego pomidora oraz bazylią, skrop oliwą extravergine. Podawaj z kawałkami przyrumienionego na grillu chrupiącego chleba.
Smacznego!
2. FOCACCIA Z POMIDORKAMI
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 g świeżych drożdży
- 10 g oliwy extravergine
- 150 ml wody w temperaturze pokojowej
- rozmaryn
- 2 łyżki oliwy extravergine do nasmarowania kamienia oraz pokropienia na koniec
- 5 pomidorków
Wykonanie:
Wymieszaj i rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody.
Focaccię można przygotować w robocie kuchennym lub ręcznie. Jeśli robisz ją w robocie wsyp do miski mąkę, dodaj drożdżę oraz pozostałą wodę i na niewielkich obrotach mieszaj za pomocą spiralnego mieszadła. Dodaj oliwę extravergine, sól i pieprz. Pozostaw na 10 minut, aby odpoczęło. Przełóż na blat, wyrabiaj przez chwilę ręcznie. Włóż do dużej miski i pozostaw do wyrośnięcia około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyciągnij focaccię, wyrabiaj ciasto przez chwilę ponownie na blacie i ponownie odłóż do wyrośnięcia na godzinę. Nagrzej kamień do pizzy, wysmaruj go oliwą extravergine. nałóż na kamień ciasto. Przekrój pomidorki na pół, wciśnij je do środka i posyp świeżym rozmarynem. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Skrop oliwą i podawaj!
Smacznego!
3. ANANAS Z LODAMI
Składniki:
Porcja dla 2 osób
- 6 plastrów ananasa
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki lodów waniliowych lub z wiśniami
- Łyżka grubo zmielonych orzechów laskowych do dekoracji
Wykonanie:
Pokrój ananasa w okrągłe plastry. Grilluj przez 3 minuty w temperaturze 170 stopni, następnie przewróć na drugą stronę i grilluj przez kolejne 3 minuty. Ułóż na talerzu pierwszy plaster, posyp wiórkami kokosowymi, powtórz tę czynność dwa razy. Ułóż na wierzchu kulkę lodów, posyp wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami laskowymi, udekoruj listkiem mięty i podawaj zanim lody się rozpuszczą 🙂
Smacznego!
4. HAMBURGER Z DYNII
Składniki:
Porcja dla 1 osoby
- 3 okrągłe plastry dyni
- 4 liście czerwonej cykorii
- 2 plasterki marchewki
- Sól, pieprz,
- Gorgonzola – 2 łyżki
- Ocet balsamiczny
- Orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
Grilluj dynię i marchewkę w temperaturze ok. 150 stopni przez 6-7 minut z każdej strony (w sumie około 12-13 minut). Liście cykorii grilluj w niższej temperaturze, aby były miękkie, ale nie nie kruszyły (ok 100 stopni, przez 7-8 minut).
Każdy plaster dynii posmaruj serem gorgonzola, ułóż na nim kawałki czerwonej cykorii i poukładaj je jeden na drugim. na wierzchu ułóż orzechy włoskie, skrop opctem balsamicznym, lub gęstszym i słodszym kremem na bazie octu balsamicznego i podawaj.
Smacznego!
5. BRUSCHETTE WŁOSKA FANTAZJA
Składniki:
- 2 kromki chleba
- Dynia 4 plastry dynii
- 4 plastry bakłażana
- 3-4 liście czerwonej cykorii
- Kilka plastrów sera edam
- Płatki Parmezanu do dekoracji
- 2 małe kawałki mozzarelli do dekoracji
- Płatki migdałów do dekoracji
- Pół łyżeczki oliwy extravergine
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Godzinę wcześniej przygotuj bakłażana. Pokrój go wzdłuż na plastry grubości około 1 cm. Rozłóż na talerzu, posól każdy plasterek i pozostaw na godzinę. W tym czasie bakłażan powinien wypuścić wodę, dzięki czemu pozbędziemy się gorzkiego posmaku warzywa. Po upłynięciu tego czasu osusz każdy plaster papierowym ręcznikiem, rozgrzej grill do temperatury ok.170 stopni i grilluj aż bakłażan stanie się miękki. Kromki chleba przekrój na pół, przejedź po nich surowym czosnkiem przekrojonym na pół, skrop oliwą extravergine i grilluj w temperaturze 150 stopni . Grilluj z każdej strony tak długo aż będą zarumienione i chrupiące (około 6 minut) Jeśli będzie trzeba zwiększ lub zmniejsz temperaturę. Na palniku obok upiecz dynię i bakłażan w temepraturze ok. 170 stopni (grillujemy z obu stron tak długo aż warzywa będą miękkie). Liście czerwonej cykorii grilluj w niższej temperaturze, aby były miękkie, ale się nie pokruszyły, około 100 stopni przez 7-8 minut. Na upieczoną kromkę chleba połóż plaster upieczonej dynii, następnie bakłażan i ser edam. Na serze ułóż kawałki czerwonej cykorii i ponownie połóż na grillu na kilkanaście sekund aby ser się rozpuścił. Udekoruj mozzarellą i płatkami migdałów.
Smacznego!
6. BRUSCHETTA CLASSICA
Składniki:
- Pomidor pocięty w kostkę
- Pół ząbka czosnku
- Łyżka pesto
- Kawałek mozzarelli
- Oliwa extravergine – 2 łyżki
- Sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
Pomidor pokrojony w kostkę wymieszaj z oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Odstaw na min. 10 min. Kromki chleba przekrój na pół, przejedź po nich surowym czosnkiem przekrojonym na pół, skrop oliwą extravergine i grilluj w temperaturze 150 stopni . Grilluj z każdej strony tak długo aż będą zarumienione i chrupiące (około 6 minut) Jeśli będzie trzeba zwiększ lub zmniejsz temperaturę.
Gotowe kromki chleba posmaruj dressingiem z pomidorów, dodaj na wierzch kawałki mozzarelli, posyp oregano i dodaj na wierzch troszeczkę sosu bazyliowego dla smaku.
Smacznego!
Bardzo się cieszę, że wrócił czas grillowania.
Same pyszności, aż nabrałam ochoty na grilla 🙂 Swoją drogą uwielbiam gotowanie i Pani blog jest bardzo inspirujący. Zastanawiam się czy również nie założyć strony internetowej poznań, aby dzielić się swoimi przepisami. Pozdrawiam serdecznie