Co to jest TRAMEZZINO oraz lista miejsc we Włoszech, w których robią je najlepiej/Wenecja Euganejska, Włochy
Nie znam nikogo kto będąc w Italii nie zachwyciłby się włoską kuchnią. Wszyscy znamy pizzę, makarony, włoskie steki, owoce morza i tiramisu. Ale włoska kuchnia to dużo więcej – to 20 wspaniałych regionów przepełnionych wpływami kuchni francuskiej, austryjackiej i słoweńskiej. 20 różnorodnych tradycji kulinarnych, pełna trufli i gulaszu północ, Toskania stojąca fasolą, i południe, gdzie przygotowuje się najlepsze surowe owoce morza na świecie.
W najbliższych tygodniach zabiorę Was w podróż po wszystkich regionach Włoch – od Piemontu po Sycylię, wspólnie poznamy najciekawsze składniki, historię i najbardziej znane tradycyjne potrawy. Zaczynam skromnie i nietypowo – bo dziś bohaterem jest wenecka kanapka – i choć na pierwszy rzut oka mój wybór może wydać się banalny, jestem pewna, że gdy jej spróbujecie, natychmiast trafi na listę tego co we Włoszech smakuje Wam najbardziej.
CO TO JEST TRAMEZZINO?
Tramezzino to rodzaj puszystej kanapki przygotowywanej w regionie Wenecji Euganejskiej. Można ją kupić w barach i kawiarniach, supermarketach, a także w dystrybutorach na stacjach benzynowych. Nazwa pochodzi od słowa tramezzo oznaczającego coś przechodniego, nawiązująca do posiłku spożywanego pomiędzy głównymi daniami. Zrobiona jest z trójkątnych kawałków mięciutkiego, białego, bezglutenowego chleba pan carre o bardzo jasnym, niemalże białym kolorze i lekko słodkawym smaku. Grubo wypełnione dużą ilością nadzienia, z dodatkiem majonezu, podawane w temperaturze pokojowej. Najbardziej popularne rodzaje to tuńczyk z oliwkami (tonno olive), tuńczyk z jajkiem (tonno uova), szynka z grzybami (prosciutto funghi), lub pomidory z mozzarellą (pomodoro mozzarella). W barach znajdziemy je zazwyczaj przykryte bawełnianą ściereczką, która chroni delikatny chleb przed utratą miękkości.
Ciekawostką jest, że ojczyzną tramezzino jest Turyn, a dokładnie bar Caffe Mulassano, gdzie w 1925 r. właściciel przygotował pierwszą wersję trójkątnej kanapki dla krewnego z Anglii. W barze tym do dziś można wybierać z 40 rodzajów kolorowych kanapek.
GDZIE WE WŁOSZECH ZJEŚĆ NAJLEPSZE TRAMEZZINI?
Gdy słyszę, że znajomy jadł w Mc Donald’s, zawsze robię krzywą minę, ale nie ukrywam, że podróżując po świecie i mi zdarza się jadać w dużych centrach handlowych i fast foodach, głównie ze względu na czas, który mogę dzięki temu zaoszczędzić, ale także dla bezpieczeństwa mojego żołądka. Będąc w Europie nie jestem zwolennikiem jedzenia w nisko-jakościowych, szybko i samoobsługowych lokalach, podobnie jak nie popieram jedzenia w sieciowych śmieciówkach. Od reguły zawsze są jednak wyjątki i dziś w wielu centrach handlowych powstają całkiem przyzwoite lokale gastronomiczne. Jednym z nich, jest Il Centro, bar do którego kieruję swoje kroki za każdym razem gdy znajduję się w pobliżu Wenecji.
Choć podejrzewam, że istnieje małe prawdopodobieństwo, że zabłądzicie w te strony dzisiejszy wpis postanowiłam poświęcić Il Centro – kawiarni i barowi w jednym zgrabnym połączeniu, która znajduje się w domu towarowym Nave de Vero, w miejscowości Marghera, około 10 km od Wenecji, o której możecie poczytać więcej tutaj.
Miejsce to wielokrotnie przetestowałam i z ręką na sercu polecam każdemu kto chciałby spróbować niesamowicie chrupiących porannych rogalików oraz doskonałych kanapek tramezzini, których różnorodność i smak przechodzą wszelkie wyobrażenia.
IL CENTRO, Centrum Handlowe Nave De Vero, Marghera (przykładowe ceny: tramezzino: 1,60 euro, rogalik 1,10 euro, cappuccino 1,30 euro, malutkie rogaliki 0,90 euro)
Lista pozostałych miejsc:
BAR RIALTO Ruga degli Orefici, 30125, Wenecja
BAR ALLA TOLETTA Drosoduro 1191, Wenecja
CASA DEL TRAMEZZINO, Piazza delle Erbe 49, Padwa
BAR NAZIONALE, Piazza delle Erba 41, Padwa
BAR PERLA, Via Mestrina 28, Mestre
Pozdrawiam Was najpyszniej,
Agnieszka