Muszę Wam kiedyś przedstawić Giovanniego. Zresztą, Ci z Was, którzy oglądają filmiki na instastory, widzieli go już nie raz. Giovanni jest nie tylko sympatyczny, mega przystojny i zabawny, ale zna się na winach jak niejeden najlepszy sommelier, a w dodatku importuje do Włoch wina z całego świata. W związku z tym ostatnio widzimy się z Giovannim codziennie, bo jego hiszpańska kolekcja win nie daje mi w nocy spać. Giovanni to włoska, prosta i łaknąca kobiet dusza, więc za piękny uśmiech otwiera wszystko jak leci. Powinnam nazwać tą serię „Giovanni poleca”, ale to jest temat na całkiem inny wpis. Dziś będzie na temat wina, które podczas ostatnich degustacji posmakowało nam wyjątkowo bardzo.
D.O.Ca.RIOJA MC to wino autorskie, wytwarzane tylko w najlepszych rocznikach. Powstaje w 100% ze szczepu Tempranillo w obszarze Rioja Alta, z owoców zbieranych ręcznie w punkcie kulminacyjnym ich dojrzałości, do 15-kilogramowych skrzynek. Produkcja jest tutaj ograniczona i wynosi 26 700 butelek, starzonych w 89 nowych beczkach typu barrique z dębu francuskiego. Winorośla położone na wysokości 400 do 550 m n.p.m. mają od 65 do 90 lat a wydajność wynosi 18hl/ha!
Po ręcznych zbiorach winogrona odpoczywają przez dwa dni w pomieszczeniach o temperaturze 5-6″C. Fermentacja alkoholowa trwa 10-12 dni w tankach ze stali nierdzewnej w temperaturze kontrolowanej na poziomie 28’C. Następnie w beczkach przeprowadzana jest fermentacja malolaktyczną, po czym po trzech miesiącach wino pozostaje w beczkach przez kolejne 12 miesięcy. Powstaje wino o pięknym, nasyconym rubinowym kolorze z granatowymi refleksami. W nosie ciemne, dojrzałe owoce leśne – nie braknie tu jagód, malin, jeżyn, a nawet czarnej porzeczki. Owoc łączy się w uścisku z wanilią i subtelnym aromatem karmelu i orzechów. W buzi pełne, okrągłe, tłuste. Wspaniała, bardzo dobra struktura, idealna harmonia, czuć, że rządzi tutaj świetny podstawowy materiał, z którego powstało wino. W ustach bardzo plastyczne, smaczne, bogate i długie. Taniny świetnie komponują się z całością, nadając winu zdecydowany i mocny charakter. Niebo w gębie.
Chodźcie na instastory! Zabieram Was dzisiaj do winnicy Carlo Gaggioliego (taka mała odskocznia od hiszpańskich degustacji) oraz na event Cibo so good! w Bolonii. Będzie się działo! Pozdrawiam Was najpyszniej,
Agnieszka