W związku ze zbliżającym się wyjazdem do Toskanii tym razem do degustacji wybrałam Rosso di Montalcino, młodszego braciszka sławnego i uwielbianego Brunello di Montalcino. Oba powstają z tych samych winogron o nazwie Sangiovese Grosso, nazywanych potocznie Brunello.
Największym atutem Rosso tego producenta jest jego elegancja i wytworność. Kolor zawsze jest czysty, charakterystyczny dla tego szczepu czerwony rubin. W nosie delikatne nuty marmolady z owoców leśnych, trochę drewna. Delikatne taniny, miękki, okrągły smak. Szczodre usta pełne dojrzałych i świeżych malin, jeżyn i jagód. I ta nonszalancja godna króla i królowej, która magicznie przenosi Cię do jednego do z pięknych, średniowiecznych zamków, których w Toskanii co nie miara. Poezja.
Winnica, która produkuje to cudo nazywa się La Togata, położona jest na pagórkowatym terenie, na wysokości 250 m n.p.m, nieopodal Montalcino. Właściwie każde miejsce jest tam urocze, a krajobraz składa się z pól pełnych pnących się zielonych winorośli poprzecinanych gdzieniegdzie żółcącymi się słonecznikami i lasami. Cudowne miejsce na odpoczynek, regenerację, chwilę oddechu od pędzącego świata, zakorkowanych i zatłoczonych ulic miast.
Nieregularny teren, który obsadzono winodajnymi krzewami sprawia, że słońce dociera tam o każdej porze dnia, od świtu aż do zachodu, który w tym krajobrazie wprawiłby w zachwyt każdego romantyka. Co więcej Rosso Montalcino powstaje tylko z tych roślin, które ukończyły przynajmniej 10 lat i już coś o tym świecie wiedzą. Zaraz po winobraniu, które w Toskanii się zazwyczaj we wrześniu, Rosso czeka długi zimowy sen, bo przez najbliższe 12 miesięcy leżakuje w slawońskich, dębowych beczkach oraz w mniejszych francuskich baryłkach. Zanim trunek doskonały trafi na nasze stoły musi spędzić jeszcze kolejne 6 miesięcy w butelkach, gdzie nabiera ostatecznej formy i charakteru.
Na zdrowie 🙂
Gdzie można nabyć to wino? Jaka jest jego cena? Czy można znaleźć je w Polsce?
Ja zdecydowanie wolę Brunello. Wiadomo, że i cena jest inna, ale to zupełnie inna bajka. Nie ma porównania z Rosso, choć jest robione z tego samego Sangiovese.