Choć zachwyca architekturą i zabytkami, gastronomicznie Padwa nie porywa. Dużo tu restauracji, które zamiast polecać trzeba odradzać, bardzo wiele całkiem nijakich lokali z jedzeniem, które choć smaczne nie wywołuje u mnie większych emocji. Padwa w odróżnieniu od Wenecji czy Rzymu, jest miastem dla ludzi z grubszym portfelem – oprócz słynnych kanapek tramezzini (trójkątów z miękkiego pszennego chleba) trzeba się trochę nagimnastykować, aby znaleźć dobrą i tanią pizzę lub inne włoskie streetfoodowe przekąski. Jest za to szereg dość drogich lokali, w tym dwie restauracje nagrodzone jedną gwiazdką Michelin: Lazzaro 1915 i La Montecchia, oraz jedyna restauracja w regionie Wenecji Euganejskiej nagrodzona trzema gwiazdkami – Le Calandre. Podczas kursu sommelierskiego w Padwie poznałam kelnera i przyszłego sommeliera, który od paru lat pracuje w wyróżnionym trójeczką raju dla podniebienia, więc wkrótce zdradzę Wam dużo więcej szczegółów o tym jak smakuje kuchnia i jakie wina podaje się w jednej z najdroższych restauracjach na świecie.
Dzisiejsze zestawienie nie obejmuje najdroższych restauracji – jest to raczej propozycja na średnią kieszeń, której nie zaboli 8 lub 10 euro wydane na makaron, czy też 15 eurasków za które można zjeść świeże ryby i owoce morza. Jeśli po pysznym obiedzie czujecie niedosyt polecam wam targ pod kolumnami na placu Piazza delle Erbe, gdzie wśród mnóstwa małych sklepików z lokalnymi przysmakami można wybierać wśród szynek, serów, oliw i octów balsamicznych najlepszej jakości.
Padwa to miasto, które często pojawia się na turystycznym szlaku Polaków przemierzających Włochy, czy to z powodów wakacyjno-podróżniczych (40 km od Wenecji), kulturalno-poznawczych czy też biznesowych. Dlatego, jeśli przyjdzie Ci spędzić parę dni w mieście św. Antoniego (choć oficjalnie patronką miasta jest św. Justyna, to właśnie bazylika św. Antoniego jest najczęściej odwiedzanym religijnym miejscem), nie marnuj czasu na szukanie dobrego jedzenia, bo mogłoby to trochę potrwać. Gotowa lista pewniaków do Twojej dyspozycji.
Caffe Pedrocchi
Caffe Pedrocchi mieszcząca się w XVIII wiecznym budynku w centrum miasta, to bez wątpienia najstarsza, najbardziej elegancka i szykowna kawiarnia w Padwie, która swego czasu była miejscem spotkań włoskiej inteligencji. Menu to festiwal kulinarnych specjałów, które można dostać tylko tutaj – począwszy od kawy Pedrocchi przygotowywanej ze słodkim musem miętowym, a skończywszy na makaronie na bazie kawy, podawanym z krewetkami i cukinią. Jest to jedno z niewielu miejsc gdzie nie trzeba zamawiać całej butelki Franciacorty od Antinorich – można bowiem zamówić ją na kieliszki, tak samo zresztą jak Trento DOC od Ferrari, Pinot Nero z Tenute Lunelli czy Valpolicellę Ripasso z winnicy Allegrini.
Via VIII Febbraio, 15, 35122 Padova PD, Włochy
Caffe Cavour
W Caffe Cavour desery i pralinki przygotowuje znany cukiernik Biasetto dlatego koniecznie dopilnujcie, aby w Waszych brzuszkach znalazło się miejsce na deser. Jak na jedną z najlepszych kawiarni w mieście przystało podczas mojej wizyty zaproponowano różne słodkości spoza karty, jak i konkretny przekrój włoskich deserów dostępnych w regularnym menu. Aby nastroić Was wiosennie wrzucam fotkę malinowej pianki, przygotowanej na mięciutkim herbatnikowym spodzie i udekorowanej pysznym, chrupiącym, różowym makaronikiem. Oprócz słodkości zjecie tutaj także lunch lub kolację i choć ceny nie należą do najniższych, na pewno będzie elegancko, smacznie i przyjemnie. Przez cały rok dania podawane są na świeżym powietrzu, można więc delektować się nie tylko jedzeniem i winami, ale także atmosferą energetycznego centrum jednego z największych miast Wenecji Euganejskiej.
Adres: Piazza Camillo Benso Conte di Cavour, 10, 35122 Padova PD, Włochy
Osteria all’isola di Terranegra
Jeśli chcecie zjeść jak u włoskiej mammy to trafiliście na najlepsze miejsce w Padwie. W Osterii all’isola jest prosto, smacznie i niedrogo, a w dodatku można tutaj spróbować regionalnych, weneckich dań. Dawno tak smacznie i dużo nie zjadłam jak tutaj. Przyjemne, niezobowiązujące, przestronne wnętrze i typowa dla Włochów gościnność. Przygotujcie się na wielką ucztę!
Adres: Via Salvini 21, 35127 Padwa, Włochy
Ristorante Pizzeria Pe Pen
Jedna z najstarszych (otworzona w 1983 r.), najszybszych i najsmaczniejszych restauracji w centrum Padwy. Można zjeść tutaj wiele specjałów jak np. ser burrata lub ricotta z bufali, świeże ryby lub wątróbki po wenecku, które rzadkością są nawet we Włoszech. Jakiś czas temu zjadłam tutaj najlepsze mascarpone w swoim życiu, więc jeśli będziecie w Padwie koniecznie tu zajrzyjcie!
Adres: Piazza Cavour, 15, 35121 Padwa, Włochy
Osteria all’Antica Colonna
Po toskańsku w Padwie, czyli Osteria all’antica colonna i jedyne miejsce w mieście gdzie dostaniecie stek florencki – zwany po włosku bistecca alla fiorentina – czyli krwisty kawał mięsa, rodem z Toskanii. Ja zdecydowałam się tutaj na gnocchi z z owczym serem pecorino.
Adres: Via Altinate, 127, 35121 Padwa, Włochy
Przyznam się szczerze, że za dużo ostatnio nie piszę, bo całkowicie pochłonął mnie youtube i filmowanie, o czym możecie się przekonać oglądając któryś z moich filmów.
Podobno przyszłość internetu, a tym samym blogosfery będzie zdominowana przez wideo, więc to chyba najwyższy czas, by podążać właśnie w tym kierunku. Oprócz tego, że jest to dość kosztowne i mega czasochłonne zajęcie, daje również olbrzymią satysfakcję, zwłaszcza gdy widać efekty ciężkiej pracy. Trzeba również uzbroić się w cierpliwość – nikt z nas nie urodził się reżyserem, czasami sprzęt nie staje na wysokości zadania, potrzeba czasu by nauczyć się techniki montażu i opowiadania filmowych historii. Jeśli podoba się Wam to co robię i jeśli lubicie wina przyłączcie się do mnie i subskrybujcie mój kanał 🙂 Wkrótce odwiedzimy wspólnie winnice w Wenecji Euganejskiej, zajrzymy co dzieje się na hiszpańskich targach win, przemierzymy pola słonecznikowe w Toskanii i wypijemy Brunello w Montalcino.
Do zobaczenia 🙂
Agnieszka
Ależ to wszystko wygląda smakowicie. Niestety Padwy jeszcze nie miałam okazji zwiedzić. A „kursu sommelierski” musiał być mega interesujący w takim miejscu!
W przyszłym tygodniu wybieram się do Padwy! Na pewno zajrzę do którejś z polecanych restauracji. Czy możesz polecić również coś w Bolonii? To będzie mój kolejny przystanek we Włoszech.
Ale pyszności 🙂 uwielbiam włoską kuchnie!