Wino Vente la Ossa z apelacji I.G. Vino del La Tierra z 2012 roku miałam okazję degustować podczas wizyty w warszawskiej restauracji Tapas Ole!, o której napiszę więcej już wkrótce, ale już dziś polecam Wam ją gorąco. Winnica Mano a Mano proponuje kupaż dwóch szczepów: 95% tempranillo oraz 5% syraha dojrzewających przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Oprócz pięknego bukietu owoców leśnych jest tutaj dużo skalistej mineralności, która intryguje i zachęca do dalszej degustacji. W tle nuty beczkowe: delikatna wanilia, kawa, kakao, odrobina drewna i skóry. Dobrze zbalansowane, gładkie wino, w ustach pełne i szerokie. Cieszy intensywnością i wyrazistością smaku oraz długim finiszem. Świetnie sprawdzi się zarówno z hiszpańskimi potrawami na bazie mięsa, jak i z polską karkówką czy żeberkami.
Vente la Ossa spodobało mi się tak bardzo, że postanowiłam sprawdzić dla Was więcej win od producenta Mano a Mano. Zacznijmy od Manon Roble, 100% tempranillo z apelacji I.G. Tierra del vino de Castilla z 2009 roku, dojrzewające przez 3 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. W kieliszku błyszczący, wiśniowy kolor. W nosie eleganckie, czyste owocowe nuty: jagody i jeżyny oraz delikatna nuta owocu granatu. W tle szczypta białego pieprzu i nuty trzeciego nosa: wanilia, cynamon, całkiem sporo dymu. Manon Roble naprawdę świetnie smakuje. Duże ciało, świetnie wyważona kwasowość, wyraźna, ale nie gryząca tanina i długie, pestkowe zakończenie. Wino zdecydowanie najlepiej się sprawdzi w towarzystwie mięsnych dań, ale mimo swoich 14% alkoholu nie jest na tyle ciężkie, by zrezygnować z niego przy makaronach, zwłaszcza tych dopieszczonych gęstymi lub ciężkimi sosami.
Kolejne wino, które proponuje winnica Mano a Mano to Venta la Ossa, czyli 100% syrah, dojrzewający przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Choć etykietką bardzo przypomina Venta La Ossa tempranillo jest to zupełnie inne wino. W kieliszku ciemny, nasycony kolor pełen purpurowych refleksów. Intensywny, owocowy, jeżynowo-malinowy nos z nutą pieprzu i orientalnych przypraw. W tle zioła i nuty balsamiczne. W buzi pełne, dobrze zbalansowane, wyraziste, o dużym, mocnym ciele (14,5% alkoholu). Bardzo miłe, długie, korzenne zakończenie. Wino świetnie będzie komponować się wędlinami, zwłaszcza z hiszpańską szynką jamon serrano, której miałam okazję spróbować podczas degustacji. Wino wielokrotnie było nagradzane na międzynarodowych konkursach, a w 2015 roku Wine Spectator przyznał mu 90 pkt.
Pozdrawiam Was najpyszniej,
Agnieszka