Byliście kiedyś w Walencji? Jakież to piękne miasto, pełne słonecznej energii i ten niepowtarzalny klimat! Gdybym mogła wybrać gdzie będę mieszkać w Hiszpanii to chyba właśnie w Walencji! Stamtąd też pochodzą wyśmienite czerwone wina z apelacji utiel-requena, oraz odmiana winogron Bobal, z której powstają całkiem dobre czerwone wina. Winiarzom nie jest jednak łatwo. Do niedawna ciężko walczyli o swoją pozycję i uznanie wśród konsumentów. Długo pozostawali w cieniu katalońskich apelacji Cavy, ale także wyśmienitej DOQ Priorat. Kolejną przeszkodą jest klimat – gorące i suche lato oraz bardzo łagodna zima. Wy zapewne byście nie narzekali, ale winiarze uskarżają się na brak opadów oraz niskie różnice temperatur między dniem a nocą – najniższe w całym kraju.
Przejdźmy jednak do konkretów 🙂 Jakiś czas temu spotkałam się z kolegą Marcinem. Dawno nie widziałam się tym przystojniakiem, który posiada dar niesłychany, z którego słyną nieliczni i zawsze wie co w miejskiej gastronomi piszczy, co się otwiera i gdzie z hukiem zamyka. Jako stały bywalec salonów zna też wszystkie newsy i ploteczki i najlepiej wie jak mnie zaskoczyć oraz gdzie zabrać na obiad. Wylądowaliśmy w Winestone, świetnej miejscówce, w której pierwsze skrzypce gra wino, ale i w kuchni się nie żartuje. Jedzenie było wyborne, ale nie o tym dziś chciałam opowiedzieć. Otóż z kolegą Marcinem zamówiliśmy hiszpańskie Castillo Hermoso, rezerwę z 2011 roku, mieszankę szczepów Tempranillo i Bobal, starzoną 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Stosunek jakości do ceny (56 pln) jednomyślnie bardzo chwalimy. Piękny, rubinowy kolor. Przyjemne, dojrzałe owocowe aromaty, czekoladowo-waniliowe nuty, okrągły i pełny smak, delikatne taniny.
Kulinarnie otwiera przed nami wachlarz możliwości. Podałabym z hiszpańską jamon, z niezbyt tłustym mięsem, z dojrzałym serem o wyrazistym smaku jak np. ser Manchego lub Cabrales.
Jak na tą cenę świetnie zbalansowane, gładkie wino. Dość proste w strukturze, nie wymagające. Zachęca, by cieszyć się chwilą, łapać moment, radować się tu i teraz. Viva España!!
Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat hiszpańskich win zapraszam tutaj i tu.
Pozdrawiam Was najpyszniej,
Agnieszka