FATTORIA SAN DONATO, vernaccia di San Giminiano i agroturystyka w Toskanii/Włochy
Region winnic i średniowiecznych zamków. Amfiteatr sielskich krajobrazów. Niekończący się festiwal degustacji przyciągający co roku pasjonatów i amatorów enogastronomicznych wojaży. W poprzednim roku Toskanię odwiedziło prawie 13 milionów turystów. Większość z nich to obcokrajowcy, wśród których coraz częściej wymienia się Polaków, ciekawych nie tylko historii, architektury i zapierających dech w piersiach krajobrazów, lecz także wysokiej jakości kuchni, produktów spożywczych i wspaniałych win. Gdzie najlepiej zatrzymać się podczas wyjazdu do Toskanii? Opcji jest bardzo wiele – zaczynając od świetnie wyposażonych kempingów, przez ciasne, ale z piękną lokalizacją pokoje typu bed&breakfast, po pięciogwiazdkowe hotele w których za wartość średniego miesięcznego wynagrodzenia w Polsce za noc, każde życzenie zostaje spełnione.
WINA I WINNICE
Czy wiecie, że to właśnie Vernaccia di San Giminiano była pierwszym włoskim winem, które w 1966 otrzymało apelację DOC? Wraz z pojawianiem się nowych win, w 1933 podwyższono jej status do DOCG.
Vernaccia San Giminiano, 2016
Podstawowa, wytwarzana w 95% z 15-letnich szczepów vernaccia oraz 5% vermentino. Dojrzewa od 4-8 miesięcy w tankach ze stali nierdzewnej, oraz w cemencie, a następnie, zanim trafi na sklepowe półki odpoczywa 4 miesiące w butelkach. Jest to proste, świeże wino z delikatnym owocowym nosem i lekką strukturą. Przyjemna kwasowość i średnia długość smaku sprawiają, że wino wino idealnie nadaje się do delikatnych przekąsek, zapiekanek i pierwszych dań, na bazie warzyw lub ryb.
Benedetta, Vernaccia di San Giminiano 2014
Ekologiczna i wegańska Benedetta, Vernaccia di San Giminiano Riserva powstaje z winorośli z 1961 roku. Aż miło popatrzeć na piękną parcelę Poggio alle corti i rośliny o grubych, krętych korzeniach. Winnica znajduje się na wysokości 395 m n.p.m., produkowane jest tutaj 7 ton/ha a gęstość nasadzenia to 3 500 krzewów/ha. Wino dojrzewa w używanych wcześniej beczkach z dębu francuskiego, gdzie spędza 8-10 miesięcy w kontakcie z drożdżami, poddany regularnemu procesowi batonnage. Gęste, pełne, oleiste. W kieliszku wciąż błyszczy pięknym złotym kolorem. W nosie wciąż świeże, mineralne nuty, dojrzały owoc, delikatnie przebrzmiewa armat migdałów. W ustach cieszy mocnym, dobrze zbudowanym ciałem i obiecującą dobre kolejne parę lat, kwasowością. Idealny balans i długie, lekko gorzkawe (charakterystyczne dla szczepu), wibrujące zakończenie.
Chianti Colli Senesi
W winnicy wytwarzane są trzy rodzaje: podstawowe Chianti Colli Senesi, klasyczne Chianti Colli Senesi DOCG Selezione Fiamma oraz Chianti Colli Senesi DOCG Riserva, Fede.
Nawet bazowe Chianti jest bardzo dobre. W kieliszku piękny, błyszczący rubin. Lekkie, pełne charakterystycznych dla Sangiovese aromatów, z przewagą świeżych i soczystych owoców leśnych. W ustach delikatne ciało z wyraźną nie ujarzmioną jeszcze taniną. Świetne do tłustych, toskańskich mięs. Fede, Chianti Riserva, nazwane na cześć żony Umberto, Federiki to bez dwóch zdań kwintesencja tego, co w Chianti jest najlepsze. Wspaniały, bogaty nos, pełen lekko podsuszonych kwiatów, wciąż soczystych owoców, jeżynowej marmolady, śliwek, drewna, delikatnych nut wanilii i anyżku. Idealny balans pomiędzy kwasowością, alkoholem i taniną, złagadzaną miękkim wejściem i przyjemną okrągłością ciepło okalającą podniebienie. Długie i aksamitne. Wyborne.
Oprócz opisanych wyżej win w winnicy produkowane jest również różowe Rosato Toscano, ciekawe, cieliste wino ze szczepu sangiovese, Vin Santo di San Giminiano DOCG, o którym więcej mówi w filmie Umberto, oraz San Giminiano Rosso Syrah Arrigo, wyśmienity blend, który na długo pozostaje w pamięci.
W Fattori San Donato, produkuje się oliwę extravergine, miód, pyszne, naturalne przetwory i pikle
Jak wygląda eno i agroturystyka w Toskanii?
Nie spodziewałam się, że tak bardzo pokocham ten sielankowy, wiejski klimat. Przepięknie urządzony apartament od pierwszego spojrzenia przeniósł mnie do toskańskiej bajki. Ciepłe, klimatyczne wnętrze sprawia, że jest to miejsce, w którym każdy poczuje się komfortowo – zarówno ci, którzy szukają luksusów, jak i paradoksalnie Ci którzy za nimi nie przepadają. Domek z kamienia, sufit podtrzymywany solidnymi, drewnianymi belkami, kominek pełen rustykalnych elementów i salon połączony z kuchnią, w której znalazłam wszystko, co było mi potrzebne, by przyrządzić romantyczną, włoską kolację. Oprócz odkrytego basenu, z którego rozpościera się przepiękny widok na winnice, w Fattorii jest wiele innych atrakcji. Można tutaj zjeść obiad lub kolację, degustować wina produkowane przez rodzinę Fenzich, zagrać w piłkarzyki, wybawić się z dzieckiem na drewnianym (!) placu zabaw lub wspólnie nakarmić kozy i kury. A propo kur – jajecznica, jaką zjadłam w San Donato była najlpeszą jajecznicą EVER.
Agnieszka
Uwielbiam Toskanię! Super miejsce.
Zdecydowanie chciałbym to miejsce odwiedzić wkrótce! Prezentuje się wspaniale i już mi się tęskni za moimi ukochanymi Włochami! 🙂
Choć wielką miłośniczką wina nie jestem, w tak uroczym, rustykalnym miejscu chętnie spędziłabym trochę czasu. Dzięki za namiary 🙂
Ale świetny apartament! Toskania jest wysoko na mojej liście podróżniczych marzen ❤️
Mamma mia! Enogastronomiczne wyprawy to jest to! Tak bardzo kocham ten sielankowy klimat winnic. My byliśmy tydzień temu (i rok temu też 😀 ) w cudownej winnicy na Sycylii. Włochy mają bardzo bogatą ofertę win! Wspaniale jest testowąc te z poszczególnych, jakże różnych regionów.