Serras del Priorat 2015, Priorat, Hiszpania winnica Clos Figueres
W Hiszpanii istnieją zaledwie dwie apelacje wyróżnione nazwą DOCa (denominación de origen calificada) wskazującą na absolutnie najwyższą jakość powstających tam produktów: znana na całym świecie Rioja oraz o wiele mniej znany Priorat.
Dzisiaj będzie o tym drugim, a dokładnie o winie z winnicy Clos Figueras należącej do Christophera Cannana, o którym mówi się, że jak nikt inny przyczynił się do rozsławienia win z Prioratu na świecie. Miałam przyjemność degustować jedno z jego najlepszych win, Serras de Priorat, z którym sam Christopher związany jest bardzo emocjonalnie – projekt etykietki własnoręcznie namalowała córka winiarza.
Mamy do czynienia z kompozycją czterech typów winorośli: 55% Grenache, 20% Carignan, 15% Syrah oraz 10% Cabernet Sauvignon, wszystkie pochodzące z roślin o średniej długości owocowego życia 10-15 lat. Podążając za ideą nowoczesnych, świeżych, i dynamicznych win Serras dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego zaledwie 7 miesięcy. Efekt? Piękny, nadal błyszczący rubin, rozświetlony śliwkowymi refleksami. Pachnie bukietem ciemnych róż, uwodzi aromatem dojrzałych malin i jagód podkreślonym słodką, konfiturową nutą ze szczyptą wanilii. Oleista, elegancka konsystencja. Usta wypełnione intensywnym, soczystym owocem i głębią. Złożone lecz przy tym lekkie i wytworne. Jedno z tych, dla których zostajesz przy stole o kieliszek dłużej.
Jeśli chcesz pozostać w temacie i poznać inne hiszpańskie wina zapraszam tutaj lub tu.
Pozdrawiam najpyszniej,
Agnieszka