To będzie krótka notatka przedsenna. Taka, po napisaniu której najlepsze co można zrobić to nalać parę kropel Tio Guillermo do ulubionego kieliszka, z uśmiechem przemyśleć dzień, wskoczyć w piżamę i zasnąć snem mocnym i spokojnym.
Wprawdzie pierwsze winorośle w owianym dziś sławą winiarskim rejonie Jerez posadzili Fenicjanie, którzy już w 1100 r p.n.e przybyli do Hiszpanii, ale to Maurowie w 711 r n.e. rozpowszechnili destylację i doprowadzili do produkcji brandy i pierwszych wzmacnianych win. Miasto, które stanowiło centrum winiarskiego dowodzenia nazwano z języka arabskiego Sherrish, w 1264 zmieniono nazwę na Xerez, a następnie na znaną nam dzisiaj Jerez.
Bodegas Garvey, z której pochodzi degustowane dziś wino to ogromne przedsiębiorstwo, założone w 1870. Obejmuje 500 ha winorośli i piwnice, w których zgromadzono ponad 25 000 beczek. Całkowita roczna sprzedaż firmy wynosi ponad 12 000 000 litrów wina, z czego 70% to wina z apelacji Jerez.
Białe Sherry Tio Guillermo miałam okazję degustować podczas niedawnej wizyty w warszawskiej restauracji Casa Pablo. Wino pochodzi z hiszpańskiej Andaluzji, z apelacji D.O. Jerez i należy do win wzmacnianych o czym świadczy 18,5% alkoholu. Wyprodukowane w 100% ze szczepu Palomino urzeka piękną, bursztynową barwą i bogatym, ciekawym nosem, w którym oprócz alkoholu można doszukać się suszonych owoców, karmelu, nut tostowo-waniliowo-żywicznych.
W smaku bardzo eleganckie, wytrawne, z potężną strukturą i wielkim ciałem rozpieranym przez alkohol. Gdyby ten ostatni tak nie szalał byłoby to świetnie zbalansowane, aromatyczne wino. Kończy bardzo przyjemnie pozostawiając intrygujący posmak drewna, tytoniu i suszonych owoców.
Nie jestem znawcą Sherry i miałabym małe wątpliwości z czym je podać, żeby naprawdę było dobrze. Przychodzą mi na myśl niebieskie pleśniowe sery i oczywiście dobrze doprawione mięso, ale podejrzewam, że jeśli lubujecie się w winach wzmacnianych macie dużo lepsze pomysły. Temat pozostawiam więc otwarty i z wielką chęcią poznam Wasze kulinarne propozycje.
W Polsce SHERRY GARVEY TIO GUILLERMO AMONTILLADO można znaleźć w ofercie M&P Alkohole i wina świata w cenie 54 pln.
Jeśli interesują Was hiszpańskie wina to zapraszam do przeczytania najświeższych recenzji wraz z krótkimi filmikami z degustacji!
Pyszności!
Agnieszka