Zapomnijcie na chwilę o obowiązkach, zabieram was do Włoch, do malutkiej, pięknej winnicy, oddalonej pół godziny drogi od Bolonii. Wyobraźcie sobie senny bajkowy poranek w ciepły i słoneczny dzień. Przyjemny szum wiatru i zielone pola winorośli, które ciągną się aż po horyzont. Na zewnątrz drewniany, dębowy stół zastawiony serami i kieliszkami przygotowanymi do degustacji.
Należąca do rodziny Gaggioli firma L’AZIENDA VITIVINICOLA GAGGIOLI MARIA LETIZIA, winnica i wytwórnia win – winiarnia położona jest na pięknych, słynnych wzgórzach Colli Bolognesi w miejscowości Zola Predosa , znajdującej się 10 km od centrum Bolonii. Na tych ziemiach, uprawia się winorośl i wytwarza wino, już od czasów rzymskich.
Znamienity rozwój winiarstwa nastąpił w XI wieku pod rządami Matyldy z Canossy. To właśnie tutaj, w roku 1960, Carlo Gaggioli założył firmę L’azienda Vitivinicola Gaggioli, zajmującą się uprawą winorośli i wytwarzaniem wina. Od roku 1992 prowadzi swoją działalność wraz z córką Marią Letizia .
Pignoletto Superiore
Wino o jasnożółtej barwie wzbogacone zielonymi refleksami. Nos można nasycić aromatem białych kwiatów i głogu, wzbogaconych nutami mineralnymi. W smaku wino przyjemnie świeże i mocne, z niepowtarzalnym posmakiem goryczy. Idealnie pasuje do wszelkiego typu dań makaronowych, zup i tortellini, ryb i białego mięsa.
Szczep: Pignoletto 100% Temperatura degustacji: 8-10ºC
Merlot DOC dei Colli Bolognesi
Wino o głębokim, intensywnym, rubinowym kolorze. Kusi zapachem dojrzałych owoców, przypraw, mchu. Delikatny zapach róży i malin. Rozgrzewający smak, silny charakter, odpowiednia wyważona ilość tanin. Wyróżniający się w smaku, lekko drapieżny. Pochodzi ze szczepów zasadzonych w okoloicach Bolonii przez żołnierzy Napoleona Bonaparte, w XIX wieku.
Zawartość alkoholu: 13,5% Szczep: 100% Merlot
Cabernet Riserva
Wino o charakterystycznej rubinowej barwie, z refleksami granatu. Zapach ewoluuje w procesie dojrzewania, w nosie korzenny, z aromatem świeżo palonej kawy. W smaku pełny,wzbogacony miękkimi taninami. Idealnie wzbogaci dania makaronowe, pieczoną dziczyznę, ostre sosy i mięsa, grzyby i sery.